Com elaborar un treball

llibres_lliure_dretsS’acosta el final de curs i durant aquesta setmana, entre preparacions d’exàmens, hem rescatat una estona per parlar sobre l’elaboració de treballs. En particular, amb l’alumnat de primer cicle d’ESO hem tractat de la presentació de dossiers i de treballs. I amb l’alumnat de segon cicle d’ESO i Batxillerat ens hem centrat en l’elaboració de treballs de recerca. Podeu trobar aquí els continguts de la càpsula.

Passos bàsics per elaborar un treball

 1. Escull el tema: tria un tema que t’interessa, perquè hi dedicaràs força temps. Un tema que et motivi a portar el treball endavant serà també una aportació personal per a tu.
 2. Cerca informació: internet és útil i hi podem trobar informació rellevant. Però no tot el que trobes a internet és fiable, cal que contrastis la informació.
 3. Estructura el treball: a partir de la informació recopilada, pensa com exposes el tema i en quins apartats. Tindràs, així, l’esquelet del treball.
 4. Redacta els continguts: distribueix els temes en paràgrafs,
  redaENGANXINActa frases curtes i entenedores, utilitza connectors i un vocabulari ric.
 5. Originalitat i aportació: intenta ser original, innovar; no et limitis a repetir el que altres han fet. Fes una contribució personal al tema, encara que sigui petita, o explica què t’ha aportat.
 6. Bibliografia i webgrafia: elabora un llistat ordenat alfabèticament amb les fonts que has emprat per fer el treball.

En el cas d’un treball de recerca, a més a més dels passos anteriors, has de fer el següent:

 • Formula una o diverses hipòtesis: una o diverses preguntes de partida que guien la recerca, i que el treball haurà de provar (demostrant-les o refutant-les). També s’anomenen tesis.
 • Metodologia: de quina manera (amb quin mètode) analitzes les dades que estudies.
 • Estructura el treball: fes un guió general dels blocs, apartats i subapartats del treball. Et serà útil numerar-los (1., 1.1, 1.2, etc.). Així tindràs l’esquelet del treball, i els títols de cada apartat.
 • Conclusions: explica si les preguntes inicials (hipòtesis) queden confirmades, refutades o si són irressolubles. Argumenta o indica les proves més rellevants en què bases les teves respostes.

Exposició oral del treball

 • Qui t’escolta vol saber dues coses del teu treball: què has fet (continguts) i com ho has fet (hipòtesis, metodologia, conclusions…)
 • Fes-te un guió amb els punts més importants (és millor que no et redactis tot el que diràs) i explica-ho de manera clara i pausada.
 • Intenta captar l’atenció de qui escolta. Transmet el que t’entusiasma del tema.
 • Si utilitzes una presentació digital, fes servir imatges i un guió amb les idees principals i frases curtes. No hi posis molt de text (sintetitza!) ni llegeixis directament el que posa a la pantalla.

Aquí pots practicar el que has après!

2 de juny de 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s