A TU POTS CELEBREM LA CASTANYADA!

Sabíeu que la castanyada, és una festa que es celebra a fora de Catalunya també però amb altres noms i ritus? Aquesta tradició d’origen pagà és celebrada a moltes regions de la Península, sota noms molt diversos i trets diferents.

Antigament els pobles i les comunitats celebraven l’inici de l’hivern, de l’època més fosca, tenint com a tret de sortida el dia dels difunts, l’1 de novembre. Així, la castanya sempre ha estat relacionada estretament amb les ànimes del difunts: antigament es pensava que era el símbol de l’ànima i cada castanya que es menjava era una ànima alliberada del Purgatori.

Aquesta festivitat tenia com a objectiu principal unir els pobles i les famílies, reforçant els llaços de la comunitat. Una festa i ritual col·lectiu, en que la castanya i el foc eren els protagonistes. Segur que tots i totes sabem més o menys què fem durant aquests dies i coneixem la Castanyera, però… Què fan a altres llocs?

El Magosto, és una festa tradicional de les regions del nord d’Espanya i províncies com Lleó, Salamanca o Zamora entre d’altres. Cal dir que a Portugal també es celebra però amb el nom de Magusto.

A Galícia, per exemple, grups d’amics i amigues, famílies, veïns i veïnes… encenen fogueres i cremen castanyes, acompanyant la festa de menjar i beguda. Tanmateix potser dalt d’una muntanya que a la plaça de la vila, la part més important és passar aquesta festa acompanyat i acompanyada però… sobretot menjar castanyes!

Coneguda com Amagüestu o Magostu a Astúries els asturians i asturianes acompanyen la castanya de sidra dolça, cançons i balls tradicionals.

En canvi, a Euskal Herria la festa és coneguda amb el nom de Gaztanerre o Gaztañarre, i els bascos i les basques cremen castanyes i les mengen amb cargols i morokil (farinetes de blat de moro).

Sota el nom de Chaquetía es coneixen a Extremadura els berenars que celebren el dia 1 i 2 de novembre reunits i reunides al camp, on mengen fruits secs de temporada, entre els que es troben les castanyes.

Per últim, a Cantàbria molts pobles celebren la Magosta acompanyant la festa amb música tradicional i cançons “montañesas”.

Tant si us quedeu a Sant Boi com si marxeu fora… Gaudiu de la castanyada!! Dilluns tornarem a Can Massallera i estarem encantadíssims i encantadíssimes de rebre panellets.

 

CASTANYADA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s